Rainbow page separator

PR: Je libo svatomartinskou husu či víno? Svatomartinské hody na Penzionu Horácko Tři Studně

Pondělí, 12. Říjen 2015

Tradice posvícení k svátku sv. Martina je mnohem starší, než se nám může zdát. Jedenáctý listopad byl vyhlášen svátkem k Martinově památce již v sedmém století. Historicky jde mimo jiné o datum ukončení zemědělského roku.

Martin byl původem voják, který žil kolem roku 400 našeho letopočtu. Po odchodu z armády se nechal pokřtít a rozhodl se žít světsky. Zakládal kláštery, putoval po celé Evropě, pomáhal zbídačeným a nemocným lidem. Tímto svým konáním si získal pověst svatého muže a posléze si ho ve francouzském městě Tours lid zvolil za svého biskupa. Traduje se, že se Martin zdráhal jmenování přijmout a ukryl se ve chlévě mezi husy. Ty ho ovšem svým voláním vyzradily, lidé ho našli a ještě týž den k jeho jmenování došlo. Martin umírá 11. 11. někdy kolem roku 400 našeho letopočtu.

Proč víno a husa?

Svatomartinské víno je mladé víno pocházející z podzimní sklizně. Pokud se vyvede mladé svatomartinské víno, znamená to, že bude kvalitní i celý ročník. Tradice Svatomartinského vína sahá až do doby Josefa II. Okolo 11. listopadu tehdy totiž končila služba vinařům, kteří pracovali u jiných sedláků. Nad džbánkem vína se potom dojednávala služba na příští rok.
Svatomartinské se nepije jen kolem svátku sv. Martina, může se konzumovat až do konce ledna, maximálně však do začátku jara. Je vhodné ho konzumovat s chuťově výraznými pokrmy. Bílé a růžové se hodí k lehkým méně kořeněným jídlům, červené k výrazným pokrmům.

Dozlatova upečená husa je tradiční pokrm při svatomartinských hodech. Podává se tradičně s knedlíky a nejlépe dvěma druhy zelí. Ovšem není knedlík jako knedlík a každý kraj má svou knedlíkovou specialitu. Jako příloha mohou být knedlíky bramborové, karlovarské s bylinkami nebo tradiční lokše, což jsou bramborové placky připravované na sádle. A protože mladé víno má vysoký obsah kyselin, který usnadňuje trávení tučných jídel, zapíjí se husa vínem.

Dalším tradičním pokrmem při svatováclavských hodech jsou Svatováclavské rohlíčky. Tyto rohlíčky se pekly tradičně na konec sezóny, kdy čeládka opouštěla statek a hledala si jinou službu. Rohlíčky dostávala na odchodnou a obdarovávali se jimi i koledníci. Někdy byly rohlíčky suché, ale častěji měly makovou, povidlovou nebo ořechovou náplň. Bývaly z buchtového nebo kynutého těsta.

Pokud máte rádi tradici, českou kuchyni a moravská vína, srdečně Vás zveme na Svatomartinské hody v termínu 13.-.15.11.2015 do Wellness Penzionu Horácko na Třech Studních.

Těší se na Vás kolektiv penzionu.

Svatomartinské hody 2015 - Penzion HoráckoWellness penzion Horácko