Rainbow page separator

PR: Svatomartinské husy na Horním Dvoře

Středa, 9. Listopad 2016

Svatomartinské husy na Horním Dvoře

Nové Město na Moravě / V jednom kole jsou už několik dní pracovníci Statku Horní Dvůr v Novém Městě na  Moravě, kteří od rána do večera vyřizují objednávky vykrmených svatomartinských hus. Podle majitele farmy Libora Buřvala Svatomartinský den má v Čechách bohatou tradici, která zapadá do ročního rytmu života venkovského, ale i městského lidu.

Tohoto dne se každoročně hodně oslavuje, hoduje a lidé se scházejí s přáteli a rodinou u nás v restauraci, aby pak společně zasedli ke stolu a vychutnali si martinskou husu a mladé víno. Moje babička říkala: Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům.

Svatomartinské posvícení bylo od 15. století součástí hospodářského roku. Hospodáři dávali čeledi výslužku, uzavírali s ní nové smlouvy. Chasa měla volno a slavilo se posvícení. Pekly se martinské husy, podkovy a buchty s mákem, i dnes zveme nejen naše zaměstnance, přátele a rodiny ale i širokou veřejnost, aby s námi prožili tento výjimečný svátek po celý týden…

Svatý Martin se podle církevní legendy narodil roku 316 v Sabrii, dnešním Maďarsku. Když byl pronásledován, schoval se podle pověsti v chlívku, husy ho ale prozradily svým kejháním. Proto se na jeho svátek pečou martinské husy.

Na rozlehlých pastvinách okolo nebeských rybníků v bezprostřední blízkosti Horního Dvora v Novém Městě na Moravě pro Vás rodina Buřvalova chovala s péčí a láskou již od května mimo jiné i stádo Svatomartinských hus, jakožto každý rok, ze kterých pro Vaše mlsné jazýčky kuchaři Petr Bartůněk a Libor Buřval připraví ty největší lahůdky a představí Vám tvrdou práci a své gastronomické řemeslo, kterému se věnují celý život s velkou láskou a sebeodevzdáním .

Váš Hotel Horní Dvůr

Svatomartinské husy 2016

Hotel Horní Dvůr