Žďár nad Sázavou, zdar nad sazavou, aktuality, celiatici, Vánoce
Rainbow page separator

Veselé Vánoce i pro celiatiky

Sobota, 8. Prosinec 2012

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŽďár nad Sázavou/ Kdo že je to ta paní Dobrotky od Loďky a její úžasné bezlepkové pečivo? Nechejme Miluši Lodinovou ze Žďáru vyprávět její příběh.

Pocházím z osmi dětí a to znamená, že se neustále peklo! Sladké, slané, kyselé… Pořád plné plechy buchet, koláčů, závinů, housek, chleba a tam asi bylo to první pozitivní seznámení s „pekařinou“.

V deváté třídě se to všechno tak nějak semlelo, že mi zbyla právě pekařská škola. Měla jsem štěstí na mistry pekaře a ti mě vyučili… Pak následovalo založení mojí vlastní rodiny, děti a zase ty pekáče koláčů…

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa krátko jsem ale toto řemeslo opustila, uchvátily mě noviny, reklama, obchod. Ale i tak jsem mezi pozicí reklamního specialisty, manažera i šéfredaktora neustále vracela právě k pekařině. Vždyť, jak to všichni známe, práce hlavou se musí vykompenzovat zase prací ruční.

Na svých cestách jsem se čím dál víc potkávala s celiakií a bezlepkem jako takovým. A to mě vlastně po mém životním převratu, kdy jsem se rozhodovala co a jak dál, přesvědčilo, že toto bude ta správná cesta.

Prozkoumala jsem co a jak se vyrábí, co a jak mají celiatici k dispozici… Až po podrobném průzkumu a vyzkoušení si přímo pečení z bezlepkové mouky jsem pochopila, proč je přímých výrobků na trhu tak málo. Ono to není totiž až tak jednoduché.

Bezlepková mouka zkrátka nelepí. A když vám zákaznice ještě napíše, že krom lepku nemůže ani laktózu, to znamená máslo a mléko, nemůže vejce, koukáte na tu hromadu mouky a říkáte si, čím ji slepím?

Spásná myšlenka, že použiju starý osvědčený zdravý med, je záhy taky pryč, protože zákaznice ještě přidá, že je zároveň těžká diabetička.

No a to byla pravá výzva se s tím poprat, to je ten správný adrenalin. A my jsme to zvládli! My jsme nad tím vyzráli! Dokážeme upéct přesně na přání, přesně na míru. Stačí nám popsat, co máte rádi, co nemůžete a co nedělá vašemu bříšku dobře.

Co se týče bezlepkové diety a celiakie jako takové, je toho spousta, co by se o tom „malém potravinovém“ trápení a omezení dalo napsat, ale pravda je taková, že lepek škodí v nemalé míře nám všem.

??????????Bohužel si to stále neuvědomujeme a tak se stává, že nás například oslovují osmnáctiletá děvčata, že jsou léčené jako anorektičky a oni mají „jenom“ problém s lepkem v těle.

Ani já, dokud jsem se tímto nezačala více zaobírat, jsem to neřešila. Stále rychlejší životní rytmus nás totiž nutí k tomu, abychom v obchodě sáhli po tom, co je nejblíž, s čím už nebude práce. Zkrátka nahážeme do košíku to hotové a polotovary to ještě pojistíme pro případ dalšího nedostatku času.

Nechci moralizovat a dělat chytrou, mě k tomuto přemýšlení taky přiměl až velký zdravotní převrat. A právě snad i proto, se snažíme dělat co nejvíce dobrého pro to, abychom vyráběli a šířili jen to zdravé. A že zdravé může být i dobré, o tom se můžete u nás kdykoli přesvědčit.

Celiakie se dál dělí na různé kmeny, které jsou ještě doprovázeny různými alergiemi a dalšími střevními potížemi. A protože je celiakie, jako spousta dalších podobných nemocí i psychickou záležitostí, je možno i této nemoci předcházet. Proto jsme se zaměřili na pečení všech našich výrobků  převážně z bezlepkové mouky.

Nejlepší zkušenosti a výbornou spolupráci máme s majiteli Kukuřičného mlýna v Mrzkovicích. My máme jistotu opravdu čisté a 100% kvalitní bezlepkové suroviny a oni naopak pomáhají přispěním dalších teoretických informací.

Ono totiž z té jejich mouky jde upéci naprosto vše, takže dokážeme upéct bezlepkové – sladké i slané, DIA, celozrnné, ale i starou osvědčenou klasiku. Co je na této mouce nejúžasnější? Je krásně žlutá, takže ji není nutno přibarvovat. Je zdravá bezepková, ale je tak sytá, že vám stačí kolečko, dvě a žaludek je zasycen. Pro ty, kteří si rádi i „přimastí“, tak pro ty máme zaručeně zdravé – škvarkové pečivo – neskutečná lahoda. Samozřejmě škvarečky domácí, ostatně jako další použité suroviny. Povidla, různé pomazánkové záležitosti a další suroviny se snažíme vyrábět sami, nebo nakupujeme přímo od malopěstitelů.  Na každou surovinu máme certifikát či jiný doklad. Každá surovina má svého majitele, svého přímého výrobce, proto jsme si stoprocentně jisti kvalitou.

To, že se třeba netrefíme do chuti každého z vás, je pravda, ale je jen na vás, abyste nás vedli a ukazovali cestu k vám všem.

Že je možné už od mateřinek vést děti ke zdravé výživě, nás přesvědčila i ředitelka mateřské školy  Čtyřlístek v Třebíči, která nás pozvala na předvádějící akci, jak že to s tím zdravím vlastně je.

Děti už mnoho věděly o celiakii. Je vidět, že se těmito problémy „přiučují“ a to, že jim to naše zdravé chutnalo, to si můžete prohlédnout v našem albu na www stránkách.

I vedení Žďárské polikliniky se zaměřuje na čím dál více zdravý životní styl, a jsou nám nápomocni při rozšiřování i našich výrobků na okrese Žďár nad Sázavou a za to děkujeme hlavně panu řediteli a jeho týmu.

Co se týče naší provozovny, je prozatím malá, ale pro nečekaný nárůst našich odběratelů a přibývajících příznivců už řešíme výrobu ve „spřátelené“ pekárně.

Přesto ale stačíme uspokojit všechny naše klienty a objednávky jak velkoobchodní, tak i vánoční – soukromé, stále přijímáme.

I zde bych vás odkázala na naše www stránky, kde se dozvíte jak objednávat a každý, byť i sebemenší odběratel se zařazuje automaticky do naší velké vánoční soutěže.

Připravila:

Miluše Lodinová – Dobrotky od Loďky, výroba a prodej

Srázná 258/5, Žďár nad Sázavou, Tel.: 736 537 263

www.dobrotkyodlodky.cz