Rainbow page separator

Žďárský chléb získal hned dvě celorepubliková ocenění

Pondělí, 8. Červen 2015

Ocenění za nejlepší konzumní chleba

Žďár nad Sázavou / Nejlepší bochník z průmyslové pekárny v kategorii Konzumní chléb roku 2015 upekli ve žďárské pekárně Enpeka. Vítězem v kategorii Řemeslný chléb roku 2015 se v rámci národní soutěže při tradičních slavnostech Dny chleba v Pardubicích rovněž stal výrobek z Enpeky. V soutěži, která se letos konala už po jednadvacáté, se utkalo celkem pětašedesát soutěžních vzorků od pekařských firem z celé republiky. V třetí kategorii – Chléb bez hranic 2015 připadl titul Jizerským pekárnám Česká Lípa.
„Řada členů našeho cechu úspěšně využívá při prodeji svých výrobků získaná ocenění Chléb roku či Chléb vynikající kvality. Tato označení jsou pozitivně vnímána spotřebiteli, protože v obchodech podle této značky velmi snadno rozliší vysoce kvalitní chléb od standardního,“ vysvětlil přínos soutěže Jaromír Dřízal, předseda svazu pekařů.
Kvalitu soutěžních chlebů posuzovalo patnáct pekařských odborníků. Ti úspěšně prošli certifikací pro posuzovatele senzorické analýzy pekárenských výrobků, kterou provádí Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Hodnotily se především senzorické parametry – vzhled, tvar a objem chleba, dále pak kůrka, střídka, vůně a chuť.