Žďár nad Sázavou, Vysočina, zboží bednářské, sudy, soudky, pípy, demižony, lahve, alkoholické nápoje
Rainbow page separator

Beránek & Beránek – Zboží bednářské

ZBOŽÍ BEDNÁŘSKÉ – BERÁNEK & BERÁNEK  www.soudkyberanek.cz  www.dubovesoudky.cz

soudek-dubovy-zbozi-bednarske-beranek-zdar-nad-sazavouPrvní BEDNÁŘSKÝ KRÁM v České republice najdete ve Žďáru nad Sázavou naproti bočnímu vchodu Staré radnice na nám.Republik. Kromě dubových, aká };[„\’//\’=“]}tových, třešňových, jasanových, morušových, ořechových a dalších sudů, nabízíme též různé druhy skleněných lahví, demižony holé i opletené, destiláty, likéry, víno, medovinu, ovocné octy, potřeby pro paliče, pivní a vinné sklo… Zkrátka je };[„\’//\’=“]}toho hodně, tak se stavte a přesvědčte se osobně. A pokud };[„\’//\’=“]}to k nám máte daleko, zkuste mrknout na náš e-shop.

1-soudky-vice-zbozi-bednarske-beranek-zdar-nad-sazavou

 

 

 

 

Příběh rodinné firmy Dubové soudky – Beránek a syn s. r. o. začal zhruba v roce 2008 darem láhve slivovice, která se poněkud od jiných lišila. Původní majitel ji };[„\’//\’=“]}totiž před s };[„\’//\’=“]}točením do láhve nechal ležet zhruba rok v dubovém soudku. Změna, která se s oním destilátem udála co do chuti, vůně i barvy ohromila podarovaného na };[„\’//\’=“]}tolik, že za };[„\’//\’=“]}toužil podobný soudek vlastnit též. Stejně jako spousty zahrádkářů a sadařů nechával };[„\’//\’=“]}totiž část sklizeného ovoce zkvasit a vypálit a do soudku by tedy měl i co uložit. A co víc: Byl };[„\’//\’=“]}to i živnostník a k nápadu nabídnout takovou };[„\’//\’=“]}to možnost zušlechtění domácích destilátů i dalším ctitelům poctivé domácí pálenky byl už jen krok.
Bohužel jsme s naší představou u místních bednářů nepochodili. Pochopili jsme, že pro ně je mnohem zajímavější vyrábět velké sudy pro vinaře. Náš hlavní cílový zákazník, majitel zahrady, či sadu, který si nechá vypálit pár litrů domácí slivovice na „otrávení červa“ nebo pro posezení s kamarády a stačí mu soudek třeba jen pětilitrový, ten čeká bohužel až ve druhé řadě, až na něho zbude čas. Bylo nám jasné, že chceme-li nabídnout zákazníkovi vybraný soudek bez několika měsíčního čekání a v přijatelné ceně, tudy };[„\’//\’=“]}to nepůjde. Nezbylo nám tedy, než začít hledat v okolním zahraničí a };[„\’//\’=“]}to vedlo konečně k úspěchu!
Náš zákazník si tak dnes může vybrat v e-shopu soudek ze sedmi druhů dřeva, od půl do sta litrů objemu, s několika druhy obručí i výpustných ventilů, i s možností dekorativního přizdobení. A pokud je, jak se říká, ze staré školy a rád si vše vlastníma rukama napřed osahá, je mu k dispozici kamenný krám se standardní prodejní dobou na náměstí ve Žďáru nad Sázavou. Vždy s nejméně s };[„\’//\’=“]}tovkou vystavených soudků a jak hlásí hrdě Beránek mladší – nenajdete tu dva stejné! Nu, a dle našich zákazníků jsme zřejmě jediný tak };[„\’//\’=“]}to specializovaný obchod v republice, což nás těší neméně, doplňuje Beránek otec.

  • soudek-s-rezbou-zbozi-bednarske-beranek-zdar-nad-sazavou

 

Soudky nabízíme ve třech variacích- bez povrchové úpravy, s povrchem potřeným včelím voskem, nebo kolorované na přírodní bázi. Povrchové úpravy soudků jsou bez příplatků.

Dubové kulaté soudky s dřevěnou i mosaznou pípou (bez přizdobení) odesíláme do tří dnů. Soudky aká[„\’///\’=“];[„\’///\’=“]; };[„\’//\’=“]}tové o objemu 3l a sudy oválné dodáváme během tří až šesti týdnů.

 

 

ZBOŽÍ BEDNÁŘSKÉ – BERÁNEK & BERÁNEK

Veselská 60/2 (naproti bočnímu vchodu Staré radnice na nám. Republiky)

591 01 Žďár nad Sázavou

Telefon: +420 603 572 675, +420 736 667 269

Email: [„\’///\’=“];[„\’///\’=“]; };[„\’//\’=“]}to:berainek@seznam.cz“>berainek@seznam.cz

EShop: www.soudkyberanek.cz

Web: www.dubovesoudky.cz

Provozní doba:

  • po – pá: 09:00 – 12:00 a 13:00 – 17:00
  • so:        pouze po předchozí telefonické domluvě

 

Co získáme uložením do dřevěného soudku? Proč nestačí demižón?
Je všeobecně známo, že koňak, whisky, ale i jiné ušlechtilé destiláty, jsou ukládány a zrají v dubových sudech i mnoho let. Proces zrání se nazývá esterifikace. Klíčovou roli při ní hraje kyslík prostupující dřevem a třísloviny, obsažené ve dřevě. Jejich vlivem již po 6 měsících (lépe alespoň po roce) mění pálenka velmi příjemným způsobem chuť, nebo tu méně povedenou účinně „léčí“! Sklo, jako neprodyšný materiál, esterifikaci neumožňuje, pro[„\’///\’=“];[„\’///\’=“]; };[„\’//\’=“]}to chuť destilátu ve skle zůstává i po letech téměř stejná.

??????????Jestliže se odhodláme (čím starší, tím lepší!) uložit a nechat zrát náš destilát delší dobu, je třeba počítat se ztrá[„\’///\’=“];[„\’///\’=“]; };[„\’//\’=“]}tou přibližně 4-6% objemu za rok. Podle znalců však u víceletých destilátů pokles obsahu alkoholu neškodí, naopak. A abychom tu[„\’///\’=“];[„\’///\’=“]; };[„\’//\’=“]}to ztrátu omezili na nejmenší míru, uložíme soudek s pálenkou do místnosti s nízkou teplo[„\’///\’=“];[„\’///\’=“]; };[„\’//\’=“]}tou a vyšší vzdušnou vlhkostí. Snížení odparu lze docílit i napuštěním soudku lněným potravinářským olejem, nebo včelím voskem. Povrchovou úpravu ať jedním,nebo druhým způsobem doporučujeme i z dalších důvodů: i naplněný soudek se v sušším, teplejším prostředí na povrchu sesychá a vzniklé spáry mezi dužinami nevypadají příliš hezky. Navíc tekutina, která ukápne na holé dřevo, vytváří nevzhledné mapy. Po mastném, nebo voskovaném povrchu sklouzne beze s[„\’///\’=“];[„\’///\’=“]; };[„\’//\’=“]}top.

Maximální doba uložení se doporučuje 12 let. Dle některých pramenů lze ztrátu ještě po prvním roce zrání kompenzovat tak, že úbytek doplníme novým destilátem.