Žďársko, zdarsko, aktuality, čápi, černí
Rainbow page separator

Čápi černí ze Žďárska už míří do jižních zimovišť

Úterý, 28. Srpen 2012

cap-cernyŽďársko/ Čápi černí, jichž podle údajů ochranářů na Žďársku hnízdí kolem patnácti párů, se již v těchto dnech chystají k odletu na jih. Před odletem za hranice se však ještě shromažďují na místech, kde mají dostatek potravy. Tradiční shromaždiště bývají v posledních letech pozorována například v lužních oblastech jižní Moravy. Popsána jsou i z východních a jižních Čech. Tyto skupiny mívají až pět desítek jedinců, letos jsou ale menší – čápů bývá maximálně deset až dvacet. Důvodem je především velmi horké počasí, sucho a také nedostatek potravy. „Čápi černí ráno sbírají potravu a potom odpočívají na lukách a polích. Zde se nejčastěji daří ptáky pozorovat a zjistit o nich podrobnosti – počet, věk, označení kroužky. Odečítací plastové kroužky se dají při dobrých podmínkách přečíst silným dalekohledem až na vzdálenost dvě stě až tři sta metrů. Čápi jsou velmi ostražití, někdy se však dají obelstít pozorováním z automobilu,“ vysvětlil František Pojer, expert z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Čápi se podle něj přesouvají velmi rychle, netáhnou ale ve velkých hejnech jako čápi bílí – na svá zimoviště létají samostatně. „Například dvouletý pták z Vysočiny byl 7. srpna 2012 vyfotografován poblíž místa narození v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy a 11. srpna 2012 byl již zastižen v Maďarsku,“ doplnil František Pojer. (zp)