Rainbow page separator

Na rozestavěné seniorcentrum hledá investor nového zhotovitele

Čtvrtek, 28. prosince 2023

Žďár nad Sázavou / První kolo z celkem dvoukolového výběrového řízení na nového zhotovitele seniorcentra ve čtvrti Stalingrad zahájil jeho budoucí provozovatel firma SeneCura. V letošním roce nebyly loni pozastavené stavební práce na přebudování a rozšíření objektu bývalého internátu v Komenského ulici na domov pro 132 lidí trpících Alzheimerovou chorobou a dalšími typy demencí obnoveny ani v dubnu, ani v červnu či září, jak bylo postupně avizováno.  

Klienti se původně měli do nového domova, jehož stavba byla po průtazích zahájena na podzim roku 2020, stěhovat letos v létě, ale potíže se statikou objektu a navýšení nákladů zapříčinily zpoždění prací. S tím souvisí i další prodloužení nájmu Seniorpenzionu ve žďárském hotelu FIT v Horní ulici se čtyřiceti klienty vyžadujícími nepřetržitou péči, kteří v novém centru mají rovněž najít svůj domov. Nájemní smlouva ve FITu byla nejdříve prodloužena do konce roku 2024 s tím, že SeneCura uhradí veškeré náklady, a letos na podzim ji město nechalo prodloužit až do konce roku 2029.

Objekt z majetku Kraje Vysočina firma SeneCura, tehdy ještě Senior holding, odkoupila v roce 2016 za účelem vybudování pobytového zařízení poskytujícího služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem, což byla současně podmínka prodeje nemovitosti. Stavět se mělo začít v roce 2017, nakonec to ale bylo až o tři roky později. Následně se objevily již zmíněné potíže se statikou spojené se značným zvýšením nákladů na přestavbu a k tomu se ještě přidaly interní problémy ve firmě, načež dělníci v polovině roku 2022 práce přerušili.