Rainbow page separator

Brambory pokaždé jinak!

Středa, 31. Říjen 2018

Žďár nad Sázavou / V pátek dne 19. října 2018 se žáci naší školy zúčastnili 11. ročníku gastronomické soutěže tematicky zaměřené na náš region s názvem O bramborovou pochoutku Vysočiny. Soutěž pořádala Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě.

Úkolem letošního ročníku byla příprava speciálního restauračního moučníku z bramborového těsta a příprava obložených chlebíčků s bramborovým salátem.

Vzhledem k tomu, že v letošním roce slavíme 100 let od vzniku Československé republiky, měly výrobky, které budou výsledkem soutěžního klání, připomínat prvorepublikovou gastronomii. V období první republiky se vařila celá řada pokrmů, která zůstala na našich stolech po celé století. Mezi ně patřily i pokrmy z brambor a velmi oblíbený pokrm české studené kuchyně – obložený chlebíček. Protože zadání soutěžních úkolů nás oslovilo, rozhodli jsme se této soutěže zúčastnit.

Výzvu přijali Marin Miličevič a Michaela Batelková, žáci učebního oboru kuchař – číšník. Naši soutěžící bojovali více než dobře a umístili se na čelních místech. Výborně si vedla Michaela, která se svými obloženými chlebíčky zvítězila. Marin v kategorii moučníku připravil lokše z bramborového těsta doplněné švestkovou redukcí, zakysanou smetanou a sypané mákem. Obsadil pěkné 5. místo.

Celkově jsme jako družstvo získali stříbrné umístění. Ve velké konkurenci škol naši žáci čestně bojovali, odnesli si krásná umístění, dobrou zkušenost a nové poznatky ze svého oboru.

Za účast a reprezentaci jim patří poděkování a doporučení ostatním žákům, aby se nebáli a s odvahou se zapojili do dalších soutěží!

Za vedení školy Radka Pospíchalová, zástupkyně ředitelky pro OV
 Střední škola obchodní a služeb SČMSD, Žďár nad Sázavou s.r.o.