Rainbow page separator

Na pivovarském nádvoří žďárského zámku budou soutěžit domácí pivovarníci

Neděle, 2. Únor 2020

Žďár nad Sázavou bude již po šesté hostit domácí pivovarníky a profesionální pivní degustátory z Čech, Slovenska, Polska nebo amerického Texasu. Součástí Zámeckého pivního festivalu, který se koná 13. června 2020 bude i Soutěž domácích výrobců piva, kterou pořádají místní domovarníci ve spolupráci se žďárským minipivovarem Revolta a internetovým portálem Žďárský Průvodce.

Každý rok se soutěží v několika pivních kategoriích, kde domácí sládci předvedou svojí všestrannost při vaření různých pivních stylů. Několik měsíců předem jsou zveřejněny soutěžní kategorie a pod varnými kotly domovarníků se zatopí, aby dokázali svoje pivovarské umění přetavit ve svůj soutěžní vzorek a uvařili svoje vlastní pivo dle instrukcí zadaných pořadatelem.

Nejobsazenější bývá každoročně kategorie českého ležáku, která je zároveň součástí celostátní ligy, kterou pořádá Cech domácích pivovarníků. Liga českého ležáku podporuje naše řemeslné umění uvařit nejlepší a nejpitelnější pivo na světě. Sládek s nejlepším hodnocením ze všech zúčastněných soutěží každoročně vyhrává neputovní pohár pro vítěze ligy a vyslouží si vysokého uznání v komunitě domácích výrobců piva.

Letos budou pivovarští nadšenci soutěžit i v kategoriích „belgické sezónní pivo“ a „novoanglické IPA“ .
IPA není v tomto případě střešní izolace, ale zkratka pro anglický název pivního stylu India Pale Ale. Jedná se o pivo původem z Velké Británie, které v posledních čtyřiceti letech zpopularizovaly americké řemeslné pivovary a v posledních deseti letech se stalo populárním i u nás. Vyznačuje se vysokou hořkostí a bohatým chmelovým aroma. Novoanglické IPA je moderní odnoží tohoto stylu a vznik technologie výroby je připisován americkému pivovaru The Alchemist z Vermontu (Nová Anglie). Při výrobě se mimo klasického ječného sladu používá i pšenice nebo oves a velmi zvláštní je i postup chmelení. Pivo se sice povařuje s chmelem stejně jako naše české pivo, ale v horké fázi se ho přidává jen minimální množství, naopak po dokončení varu, když začíná pivní mladina chladnout, přidává se velké množství aromatických chmelových odrůd pocházejících především z USA, Austrálie a Nového Zélandu . Po zachmelení se pivní mladina silně zakalí do zelena a chmelové silice provoní okolí. Jejich vůně je často jiná, než u českého piva. Například jedna z nejpoužívanějších, chmelová odrůda s názvem Citra do piva přináší vůni a chuť tropického ovoce s náznaky manga.

Další krok se provádí po zakvašení speciálními kvasinkami. Ve fázi bujarého kvašení při pokojové teplotě se přidává další velké množství chmele do kvasícího piva a to dokonce nadvakrát. Vždy jen po dobu tří dnů. Po dokvašení a uležení se dočkáte chmelového moku nezvyklého vzhledu často připomínají pomerančový džus s vůní tropického ovoce, sametově hebkou texturou chuti kombinovanou střední hořkostí, silným ovocným a chmelovým aroma. Ale pozor, i přes to, že se Novoanglické IPA tváří jako letní pití, je to vlk v rouše beránčím a obsah alkoholu často atakuje hranici 7%.

Pravým šlechticem mezi pivními styly je však belgické sezónní pivo, vařené původně na belgických farmách z různých sladových a obilných směsí, zakvášené speciálním kmenem kvasinek, které jsou při kvašení velmi divoké a kvasící pivo dosahuje teploty kolem 30°C. Projev takového piva je pak silně a příjemně aromatický. Belgičané tento pivní styl nazývají Saison (čti Sesón) a původně se vyráběl s velmi nízkým obsahem alkoholu a vysokou perlivostí, která podporovala osvěžující charakter středně chmeleného piva určeného k osvěžení v letních parných dnech například na poli při žních.

Po 2. Světové válce začaly některé farmy nabízet svůj Saison i k volnému prodeji a z důvodu konkurence schopnosti v ohledu ke komerčním pivovarům začali postupně pro výrobu používat větší množství surovin a obsah alkoholu se začal přizpůsobovat potřebám trhu. A protože Belgie je specifická výrobou piv s vyšším obsahem alkoholu, moderní Saison obsahuje často kolem 6 – 7 % alkoholu. Jeho barva se běžně pohybuje od světlé po polotmavou, ale světlé verze bývají mnohem vyváženější a tak jsme pro letošní rok zadali v pravidlech našim soutěžícím pouze verzi světlou.

Po degustacích nám každoročně zbývá mnoho otevřených i neotevřených soutěžních vzorků a letos jsme se s pořadateli dohodli, že po skončení degustací můžeme soutěžní vzorky poskytnout odborné i laické veřejnosti k ochutnání. Degustace proběhnou ve speciálním stanu mezi 12 – 17 hodinou. Poté bude stan otevřen veřejnosti k ochutnávkám a proběhne vyhlášení vítězů. Dej Bůh štěstí!

Karel Nečada

FB událost akce