Rainbow page separator

PR: K Velikonocům patří i dobré jídlo

Středa, 17. Duben 2019

Žďár nad Sázavou / Příchod jara je tradičně spojený se svátky, které oslavují nový život a vše s ním spojené, tedy Velikonoce. Pro křesťany jsou největším svátkem, kdy si připomínají ukřižování a z mrtvých vstání Ježíše Krista. I „nevěřící“ ovšem Velikonoce oslavují vlastními tradicemi a zvyky.

Pro křesťany trvají Velikonoce 50 dní, kdy prvních 40 dní by se měl držet půst a poté začíná tzv. Svatý týden. Nejvýznamnější je noc ze soboty na neděli, kdy Ježíš vstal z mrtvých. Velikonoční pondělí pak už patří ryze světským zvyklostem a obyčejům.

Typickou tradicí je pomlázka, která je českou a slovenskou raritou, nikde jinde chlapci a muži na hodování totiž nechodí. Na Velikonoce se barví vajíčka, která jsou symbolem nového života a plodnosti a nesmí chybět ani beránek. Ten je považován za křesťanský symbol.
K velikonočním svátkům patří také dobré jídlo. Peče se velikonoční nádivka, jejíž hlavní přísadou jsou mladé kopřivy, velikonoční mazanec, jidáše a beránek.

Na dobré jídlo si také můžete zajít do žďárské Restaurace Rebel Na Farských, kde si pro návštěvníky kuchař připravil menu s nádechem jara. Velikonoční menu budete moci ochutnat už týden před samotnými svátky jara, tedy od čtvrtku 18. dubna až do Velikonočního pondělí 22. dubna. Rezervovat si vybranou dobrotu můžete na telefonním čísle 737 081 503.

PŘEDKRM
Kachní paštika s anglickou slaninou, cibulovo – brusinková marmeláda, opečená bagetka

POLÉVKA
Hráškový krém zjemněný zakysanou smetanou s máslovými krutóny

HLAVNÍ CHOD
Jehněčí kolínko na víně s celerovo – bramborovým pyré
Grilovaný losos na špenátovém lůžku, máslové vařené brambory s pažitkou
Pečené baby kuřátko s kopřivovou nádivkou, mačkané brambory

DEZERT
Mrkvový dortíček