Rainbow page separator

Nenechte si ujít oblíbený zvěřinový raut

Středa, 11. Březen 2015

Zvěřinové hody Hotel Mánes Svratka

Proč zvěřina? Zvěřina má vedle chuťových kvalit řadu dalších předností a její konzumace je nejen kulinářským zážitkem, ale i přínosem pro lidské zdraví.

Zvěřina je označení pro maso zvěře, které bylo uloveno ve volné přírodě. Může to být maso jak srstnaté, tak i pernaté zvěře. Divoká zvěř se živí potravou nalezenou ve volné přírodě, a díky tomu se její maso vyznačuje vysokým obsahem vitaminů skupiny B, minerálních látek (fosforu, draslíku a hořčíku) a stopových prvků (železa, zinku a selenu).

Jako zvěřina by se nemělo označovat maso divokých zvířat (zejména jelenů a daňků) chovaných na farmách. Produktem takto chovaných zvířat, která by měla být porážena na jatkách je maso, které má jinou strukturu než zvěřina, a to v důsledku nedostatku pohybu chovaných zvířat a jejich krmení granulovanými krmivy. Zvěřina získaná odstřelem (a ne porážkou) obsahuje ve tkáních velké množství krve. To je jeden z důvodů její zvláštní chuti a tmavého zbarvení, ale také se proto rychle kazí. Měla by být co nejrychleji spotřebována a neměla by se tedy dlouho skladovat.

Zvěřina má charakteristickou vůni a chuť, je málo tučná, lehce stravitelná a výživná. Zaječí, jelení a srnčí maso je navíc bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin.

Proč zvěřinový raut v Hotelu Mánes? V této zářivě čisté kuchyni díky tradici založené nedávno zesnulým Františkem Černým, který se zasloužil o rekonstrukci a znovuzrození Hotelu Mánes**** ve Svratce a zároveň se staral jako vášnivý nimrod o blaho místní zvěře v nedaleké honitbě, je používáno pouze nejkvalitnější maso a nejčerstvější suroviny s dodržováním tradičních postupů přípravy jídel bez chemických přísad a veškerých polotovarů. Obdivuhodná je i výzdoba restaurace, kterou v době zvěřinových hodů krášlí lovecké trofeje tohoto obdivuhodného hoteliéra, který svým nejbližším a přátelům zůstává stále ve vzpomínkách i v srdcích.

Oblíbenou formou stravování v tomto rodinném hotelu je raut s neomezenou konzumací a nejoblíbenější a nejžádanější je vždy zvěřinový raut. Původně po celkové rekonstrukci a znovuotevření zde byl zvěřinový raut pořádán vždy v období listopadu, ale téměř okamžitě zájemců přibývalo a bylo nutné uspokojit chuťové buňky i v období března.

Nyní, tedy každoročně dvakrát do roka můžete v příjemném prostředí s pokračovateli rodu Františka Černého ochutnat ať už z tradičních českých jídel, tak i jídel světové kuchyně za použití vždy čerstvých a kvalitních surovin.

HOTEL MÁNES**** Svratka