Rainbow page separator

Staňte se moderátorem počasí, střílejte z posedu, projeďte se na velbloudovi a užijte si show kuchaře Marcela Ihnačáka

Úterý, 25. Září 2018

 Žďár nad Sázavou / Kmenová pila, lovečtí psi, závody králíků nebo stloukání másla a mnoho dalšího zažijí návštěvníci žďárského zámku v sobotu 29. září od 10 do 18 hodin na jediné akci tohoto typu v Česku, Dni venkova. Letošní ročník bude o suchu, a to vážně i nevážně.
„Do Dne venkova jsme letos promítli aktuální téma – sucho. Akce tak přinese i netradiční aktivity. Kdo bude chtít, může si v simulovaném vysílání vyzkoušet moderovat počasí. Hlavní je ale stále dnešní život na venkově. K vidění bude třeba kmenová pila, tažní koně, psi a další zvířata. S některými bude možné se i pomazlit. Návštěvníci mohou chytat pstruhy, péct jablka a brambory. Jak na staročeská jídla v netradiční podobě předvede známý kuchař Marcel Ihnačák,“ vyjmenovává jen zlomek programu Lucie Herberová,
marketingová ředitelka žďárského zámku.

„Venkovské“ cestování – traktorem k Balatonu, na pionýrech do Chorvatska

K venkovu patří i kultura. Areálem zámku se ponesou lidové písně, ke kterým zatančí lidé v krojích. A bude se i cestovat. „Na Žďársku je pár
unikátů. Třeba traktor, se kterým se vydali až k Balatonu, nebo motorky značky Pionýr. S těmi dojeli až do Chorvatska. Nudit se nikdo nebude. Díky stromolezcům se zájemci dostanou na strom, bude se jezdit na bryčce i na samotném koni. Děti budou třeba vyrábět krmítka,“ láká Herberová.

„Venkovské“ cestování – traktorem k Balatonu, na pionýrech do Chorvatska 

„Patříme ke světovým unikátům. Chod původního cisterciáckého kláštera, dnešního zámku, totiž funguje dodnes na stejných principech, a to už od 13. století. Stále provozujeme Život na zámeckém panství funguje od 13. století hospodářství a o přírodu pečujeme s respektem,“ říká majitel zámku Constantin Kinský, který bude spolu dalšími odborníky diskutovat o suchu.

www.zamek.zdar.cz